Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Οι ναυτεργάτες δείχνουν το δρόμο!


Τεράστια δικαίωση του αγώνα των ναυτεργατών και μεγάλη επιτυχία του εργατικού κινήματος, εν μέσω περιόδου κρίσης και εργασιακής αναρχίας, αποτελεί η σημερινή υποχώρηση της ναυτιλιακής εταιρείας NEL LINES, μπροστά στα αιτήματα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών απαιτούσε από την εταιρεία την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) 2010 – 2011 και την αναδρομική καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους.



Μετά την πρόσφατη απεργία διαρκείας της ΠΝΟ τον περασμένο μήνα, η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν η μοναδική που πεισματικά επέμενε να μην συμμορφώνεται με τις εργοδοτικές υποχρεώσεις προς τα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων της, όπως αυτές απορρέουν από τις ΣΣΕ των ετών 2010 και 2011. Ως μέσο πίεσης, τα μέλη της Ομοσπονδίας αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία της NEL. Έτσι, από νωρίς το πρωί είχαν καταλάβει τους καταπέλτες των πλοίων της εταιρείας, που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν σήμερα, εμποδίζοντας την φόρτωση τους.

Πρόκειται για το φορτηγό – οχηματαγωγό «Κολοσσός», το οποίο θα αναχωρούσε στις 17.00 από το λιμάνι του Κερατσινίου για Κω και Ρόδο και άλλα δυο επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία, το «Θεόφιλος» που θα απέπλεε στις 19.00 από Πειραιά για Χίο - Μυτιλήνη και το «Άκουα Μαρία», που από το Λαύριο θα έλυνε κάβους στις 20.00 για Άγιο Ευστράτιο. Οι συνδικαλιστές περιφρούρησαν, μάλιστα, δυναμικά την κινητοποίηση τους, παρά τους «φουσκωτούς» που είχε επιστρατεύσει η NEL ,για να διεξαχθεί κανονικά η φόρτωση των πλοίων της.

Τελικά, νωρίς το απόγευμα και μπροστά στον κίνδυνο να μην πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα για σήμερα δρομολόγια, η εταιρεία προχώρησε σε έγγραφη δέσμευση προς την ΠΝΟ, ότι αναγνωρίζει πλήρως τις οφειλές της προς τα πληρώματα της, σύμφωνα με τις ΣΣΕ του 2010 και του 2011 και θα τις καταβάλλει αναδρομικά στο σύνολό τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη τα μέλη της ΠΝΟ που είχαν καταλάβει τους καταπέλτες πλοίων της ΝΕΛ, αποχώρησαν και ξεκίνησε άμεσα η φόρτωση τους.

Η ΠΝΟ με τον δυναμικό της αγώνα τον τελευταίο μήνα, κατάφερε να πάρει μια σπουδαία νίκη απέναντι στους εφοπλιστές και να γίνει, έτσι, ο μοναδικός ίσως κλάδος, στο οποίον εφαρμόζονται απαράκλητα σε όλες τις εταιρίες του που απασχολούνται μέλη της, οι τρέχουσες ΣΣΕ. Συγχαρητήρια στους ναυτεργάτες για τον νικηφόρο, γενναίο αγώνα τους και μακάρι να παραδειγματιστούν όλοι οι εργατικοί κλάδοι που αυτή τη στιγμή, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, δέχονται μια πρωτοφανή, άγρια εργοδοτική επίθεση.

Σ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου