Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Στηρίξτε τους Nirvana!

To 2009, μία κίνηση που είχε ξεκινήσει μέσω Facebook κατάφερε να σπάσει το κατεστημένο της μουσικής βιομηχανίας στην Αγγλία. Κάθε Δεκέμβριο, μία βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα αναδεικνύεται ένα τραγούδι Christmas no1, βρίσκεται δηλαδή στην κορυφή των αγγλικών Charts εκείνη τη στιγμή. Συνήθως, το Christmas no1 αποκτά τεράστια φήμη, παίζεται ανελλιπώς σε όλα τα ραδιόφωνα και καταλήγει να πουλάει τρελά.


Η παράδοση λοιπόν ήταν το τραγούδι αυτό να βγαίνει από τον νικητή του εκάστοτε X Factor, του δημοφιλούς μουσικού ριάλιτι σόου στην Αγγλία, το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Το 2009 λοιπόν, το κίνημα που οργανώθηκε πρότεινε το killing in the name των Rage Against The Machine για UK nο 1, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα στην αδηφάγο μουσική βιομηχανία. Το συγκρότημα συμφώνησε με την ιδέα και δήλωσε πως αν βγει νούμερο 1, θα δώσει μια δωρεάν συναυλία στο Λονδίνο! Το κίνημα γιγαντώθηκε και το killing in the name έγινε το πρώτο single που παίρνει το βραβείο και διατίθεται μόνο για "κατέβασμα" από το ίντερνετ και όχι για αγορά. Έγινε το πιο πολυκατεβασμένο -sic- τραγούδι σε μία μόνο βδομάδα στην ιστορία της Αγγλίας και φυσικά πήρε το βραβείο, με τους Rage να δωρίζουν τα χρήματα σε φιλανθρωπίες και να παίζουν δωρεάν στο Λονδίνο.

Μία ανάλογη ιστορία έχει ξεκινήσει και για το φετινό βραβείο, μόνο που το τραγούδι που προωθείται είναι το Smell like teen spirit των Nirvana! Μετά το μήνυμα που έστειλαν με το killing in the name, τα μέλη του διαδικτυακού κινήματος οργανώνονται ξανά και αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε το ότι ένα... κλασσικό γυναικείο χαζό-ποπ μπαντ του X Factor πήρε το όνομα Rhythmix.

Την ίδια ονομασία έχει και η μεγαλύτερη μουσική φιλανθρωπική οργάνωση στην Αγγλία, η οποία κάθε χρόνο βοηθάει παιδιά που δεν έχουν τους πόρους και κυρίως μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη, να μάθουν μουσική. Τα παιδιά αυτά, ξεριζωμένα για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους ,βρίσκουν έτσι μια διέξοδο στη μουσική.
Το γκρουπ Rhytmix που έδωσε την αφορμή

Το φιλανθρωπικό ίδρυμα θεώρησε ότι το συγκρότημα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το όνομα για να γίνει δημοφιλές και του πρότεινε να αλλάξει όνομα. Ωστόσο, τα... κορίτσια αρνήθηκαν περιφρονητικά και είπαν στην οργάνωση να πάει στους δικηγόρους. Το γεγονός αυτό κινητοποιείσαι ξανά τον κόσμο, προκειμένου να μην κερδίσει το συγκεκριμένο γκρουπ το βραβείο και έτσι ξεκίνησε η προώθηση του smell like teen spirit! Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.facebook.com/nirvanaforno1

Οι Rage είχαν κληθεί μετά την ανάδειξή τους με... μισή καρδιά να παίξουν on air sto ΒΒC, με την προϋπόθεση να μην πουν τη λέξη fuck που ακούγεται τόσο πολύ στο τραγούδι. Ο Ζακ φυσικά δεν... κώλωσε! Δείτε το σχετικό video:



Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου