Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Λύση ή εμπαιγμός για τους ήρωες του “Σάμινα”;

Μία από τις αναμνήσεις όλων όσων έζησαν από κοντά το τραγικό ναυάγιο του “Εξπρές Σάμινα” τον Σεπτέμβρη του 2000 ήταν η ηρωική στάση των Παριανών ψαράδων, οι οποίοι χωρίς δισταγμό βγήκαν εν μέσω κακοκαιρίας, προκειμένου να περισυλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερους ναυαγούς.


Χάρη στους ψαράδες σώθηκαν πολλοί, ενώ οι διθύραμβοι από τα ΜΜΕ όχι απλά δεν έλειψαν, αλλά σε συνδυασμό με την απαραίτητη δραματοποίηση, πήραν διαστάσεις… μελό. Ποια είναι όμως η στάση της πολιτείας απέναντι στους ήρωες, οι οποίοι εμπίπτουν στην ευεργετική ρύθμιση για εισαγωγή στη σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων; Επειτα από 11 χρόνια υποσχέσεων και αφού με νομοθετική ρύθμιση του Χρήστου Παπουτσή η εισαγωγή τους στη σχολή χωρίς εξετάσεις έγινε εφαρμόσιμη, ζητούν από ανθρώπους του μόχθου υπολογιστικές γνώσεις και ξένες γλώσσες! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Η περίπτωση των ψαράδων εμπίπτει στην ευεργετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία άτομα που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν σε σχολές σωμάτων, αντίστοιχες με το έργο που προσέφεραν. Για παράδειγμα, αν κάποιος αποδεδειγμένα βοηθήσει σε κατάσβεση πυρκαγιάς, τότε μπορεί να εισαχθεί στη σχολή πυροσβεστών. Ομοίως, η ευεργετική διάταξη δίνει στους Παριανούς που βοήθησαν στην επιχείρηση διάσωσης μετά το ναυάγιο την δυνατότητα να μπουν στη σχολή δοκίμων λιμενοφυλάκων χωρίς εξετάσεις.

 Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων αποτελείται από ψαράδες. Μετά από υποσχέσεις επί υποσχέσεων, η Νέα Δημοκρατία το 2009 έκανε την αρχή με  το άρθρο 11 ν.3752/2009 και με πρωτοβουλία του Παπουτσή, μόλις χθες ψηφίστηκε η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου η απόφαση να γίνει εκτελέσιμη, καθώς μέχρι χθες δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Αυτό που είχε καταφέρει η Ν.Δ, ήταν το ηλικιακό όριο για τους ήρωες του "Σάμινα" να ανέλθει στα 40 και όχι στα 26 όπως ήταν σύμφωνα με το νόμο.

Η ρύθμιση αφορά 19 άτομα, για τους οποίους έχει διενεργηθεί ΕΔΕ και έχει επιβεβαιωθεί ότι αποδεδειγμένα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης από θάλασσα και στεριά. Και ενώ λοιπόν μετά από 11 χρόνια οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν την δικαίωση να έρχεται και τις υποσχέσεις να παίρνουν σάρκα και οστά,  τους λένε ότι πρέπει να έχουν γνώσεις χειρισμού Η/Υ και να γνωρίζουν ξένη γλώσσα!

Προς το παρόν, αναμένονται αντιδράσεις. Μέχρι το 2009, όταν και η Ν.Δ έκανε την αρχή, οι επιλαχόντες διασώστες δεν είχαν ενημερωθεί για τα συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς τους... έταζαν είσοδο στο σχολή χωρίς κανένα περιορισμό. Οταν έγιναν γνωστά τα κριτήρια για πρώτη φορά είχαν υπάρξει και οι δικαιολογημένες ενστάσεις, αν και δεν ήταν βέβαιο αν στο τέλος θα ισχύσουν.

Σύμφωνα λοιπόν με την προκήρυξη: η Λιμενική Αρχή Πάρου προβαίνει σε επικαιροποίηση υποβληθέντων δικαιολογητικών συμμετοχής μετά την ενημέρωση ενδιαφερομένων (19 άτομα με θετικά πορίσματα Ε.Δ.Ε. που είχαν υποβληθεί στην ανωτέρω Υπηρεσία έως και 04/04/2009) και εφόσον αυτοί εξακολουθούν να επιθυμούν την κατάταξή τους στη Σχολή δοκίμων Λ/Φ ότι θα πρέπει ως υποψήφιοι:

i. Να μην έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος διενέργειας του τρέχοντος διαγωνισμού.
ii. Να υποβληθούν σε ψυχοτεχνική δοκιμασία και υγειονομικές εξετάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 133/02 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Ειδικότερα επισημαίνεται ότι ο δείκτης μάζας σώματός τους για μεν τους άνδρες πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων «19-27», για δε τις γυναίκες, εντός των ορίων «18-25».
iii. Να έχουν γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: Ι) Επεξεργασία κειμένων, ΙΙ) Υπολογιστικά φύλλα, ΙΙΙ) Υπηρεσίες διαδικτύου καθώς και τουλάχιστον καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας, αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή ισπανικής.
iv. Να υποβάλουν επιπροσθέτως και σχετική υπεύθυνη δήλωση τους ότι έλαβαν γνώση επί όλων των ανωτέρω ορών – προϋποθέσεων συμμετοχής τους στο διαγωνισμό τους οποίους και αποδέχονται καθώς και ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποβληθείσα κατά το έτος 2009 αίτησή τους.

Επιπλέον ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι από τη Λιμενική Αρχή Πάρου ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:
i. Δεν απαιτείται να διαθέτουν τα ελάχιστα όρια αναστήματος και βαθμού απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ορίζονται στην οικεία προκήρυξη.
ii. Δεν υποβάλλονται σε αθλητικές δοκιμασίες.
iii. Εισάγονται άνευ εξετάσεων ήτοι στην προκειμένη περίπτωση εξαιρούνται της διαδικασίας επιλογής με μόρια πλην όμως σε περίπτωση όπου ο αριθμός των υποψηφίων στην εν λόγω κατηγορία είναι μεγαλύτερος του αριθμού των προκηρυσσομένων θέσεων τότε για την επιλογή λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του απολυτηρίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε περίπτωση ισοβαθμίας διενεργείται κλήρωση.

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου