Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

«Καμπανάκι» και από ΟΗΕ

Καθημερινότητα αποτελούν πλέον οι βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών στο Κέντρο –κυρίως-  αλλά και σε πολλούς δήμους της Αττικής, από ομάδες νεοφασιστών και δήθεν πατριωτών, ακροδεξιάς αντίληψης και ιδεολογίας. Η διογκούμενη οικονομική ύφεση και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας προσφέρει στα μέλη αυτών των ομάδων το κατάλληλο «άλλοθι» για να εκφράσουν τα άρρωστα και διεστραμμένα ένστικτα τους, με ξυλοδαρμούς εναντίον ανυπεράσπιστων μεταναστών. Στοχοποιούν αδύναμους και καταπιεσμένους ανθρώπους, παρουσιάζοντας τους ως υπαίτιους για όλα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.



Μόνο εναντίον μεταναστών πακιστανικής καταγωγής, σημειώθηκαν ογδόντα επιθέσεις τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της πακιστανικής κοινότητας της Αθήνας, ενώ δεκάδες αντίστοιχες επιθέσεις σημειώνονται σε αρκετούς νομούς της ελληνικής επαρχίας . Καταγγελίες επίσης αναφέρουν ότι σε πολλά από αυτά τα περιστατικά έγιναν υπό την ανοχή –τουλάχιστον- της αστυνομίας, άνδρες της οποίας… περιπολούσαν στις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, αν και το σύνολο σχεδόν των ρατσιστικών επιθέσεων έχει καταγγελθεί στα οικία αστυνομικά τμήματα και έχουν υποβληθεί οι σχετικές μηνύσεις, ωστόσο, δεν έχει διεξαχθεί η παραμικρή έρευνα των αστυνομικών αρχών για τον εντοπισμό των δραστών.  Με αφορμή την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο – ανακοίνωση:

«Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε τον Ρ.Α., Αφγανό αιτούντα άσυλο, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Ρ.Α. είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, τρεις μέρες νωρίτερα, με εσωτερική αιμορραγία στο θώρακα, την κοιλιακή χώρα και την πλάτη που σύμφωνα με τη δικογραφία έγιναν με αιχμηρό αντικείμενο. Όπως όλα δείχνουν ήταν μία ακόμη επίθεση με ρατσιστικά  κίνητρα. «Παραλίγο να τον χτυπήσουν στην καρδιά», λέει ο Α.Α., φίλος του Ρ.Α. Και οι δύο ανήκουν στη φυλή των Χαζάρα, μια από τις φυλές του Αφγανιστάν πολλά μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν σοβαρές διώξεις στη χώρα τους.  Στο πλευρό του Ρ.Α. στο νοσοκομείο βρίσκονταν πάντα κάποιοι συμπατριώτες του. Εκεί όμως βρίσκονταν και Έλληνες συνάδελφοί του από την τεχνική εταιρεία όπου εργάζεται τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο 24-χρονος Ρ.Α., σε άπταιστα ελληνικά, δυσκολεύεται να ανακαλέσει στη μνήμη του το περιστατικό…

«Ήταν Παρασκευή (16/9) βράδυ, γύρω στις 9 μ.μ.. Στεκόμουν μπροστά στην εξώπορτα της πολυκατοικίας μου μαζί με δύο φίλους μου. Και οι τρεις μοιραζόμαστε το ίδιο διαμέρισμα. Περιμέναμε έναν ακόμα φίλο μας για να πάμε για ποδόσφαιρο». Ξαφνικά, ένα χαλαρό βράδυ Παρασκευής μεταμορφώθηκε σε κόλαση. Περίπου 15 άντρες και μία γυναίκα πλησίασαν τους τρεις φίλους και άρχισαν να φωνάζουν. «Από πού είστε; Πηγαίνετε αμέσως πίσω στη χώρα σας! Φύγετε! Έξω από εδώ! Δεν σας θέλουμε. Στα τσακίδια! Πόσοι μένετε στο ίδιο διαμέρισμα;» Κλώτσησαν έναν από τους φίλους του, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει. Ο δεύτερος διέφυγε αλλά ο Ρ.Α. παγιδεύτηκε για λίγα λεπτά και τότε ήταν που άρχισαν να τον χτυπούν με ιδιαίτερη μανία.

«Ήταν μία από τις καθημερινές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή με θύματα Αφγανούς, κυρίως πρόσφυγες,» ανέφερε στην Ύπατη Αρμοστεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νοσοκομείο η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος του Ρ.Α…

«Ο Αφγανός μάρτυρας και παθών, τους αναγνώρισε και απαίτησε από την αστυνομία την σύλληψή τους. Για πρώτη φορά οι δράστες οδηγήθηκαν στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη.» δήλωσε η Ευγενία Κουνιάκη η οποία έχει την αίσθηση ότι οι Αφγανοί αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

«Οι κατηγορίες για τους τρεις, σύμφωνα με τη δικογραφία,  είναι για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού» επεσήμανε η Ευγενία Κουνιάκη. «Τα δύο από αυτά τα άτομα – η μία είναι γυναίκα – εκτιμάται ότι συνδέονται με το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής». Η δίκη είχε αρχικά προσδιοριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 12 Δεκεμβρίου, ύστερα από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης.  Μόλις μερικά λεπτά μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Ρ.Α. και των δύο φίλων του, λίγα τετράγωνα πιο μακριά, ο Γ.Ρ., ένα 17χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν, δέχτηκε άγρια επίθεση και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπο. Λίγο έλειψε να χάσει την όρασή του.

Εξαιτίας της κλιμάκωσης των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα στην
πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας, Γιονούς Μοχαμαντί, απέστειλε στον Πρωθυπουργό και σε άλλα μέλη της κυβέρνησης επιστολή, στην οποία απαριθμεί τα περιστατικά που έλαβαν χώρα τους τελευταίους δύο μήνες. Καταγγέλλει καθημερινές βίαιες επιθέσεις εναντίον μεταναστών και προσφύγων, πολλοί από τους οποίους είναι ανήλικοι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα θύματα χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου, ανέφερε στην Ύπατη Αρμοστεία:

«Τα περισσότερα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο όχι μόνο δεν εξιχνιάζονται αλλά ούτε καν καταγράφονται ως τέτοια.  Δεκάδες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας προσώπων μένουν στο σκοτάδι. Η αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης είναι μια τεράστια πρόκληση.» Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ζητήσει επανειλημμένα την παραπομπή των δραστών ρατσιστικής βίας στη δικαιοσύνη, όπως και να διασφαλιστεί ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα συμβούν στο μέλλον. Παρόλα αυτά, τόσο η σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα όσο και η μη ελεγχόμενη παρουσία αλλοδαπών, που είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση πολλών υπηκόων τρίτων χωρών στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούν παράγοντες που επιβαρύνουν και επιδεινώνουν μια ήδη τεταμένη και συναισθηματικά βεβαρημένη κατάσταση.

Η υπερχρεωμένη Ελλάδα προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μία δυσανάλογη εισροή ατόμων χωρίς χαρτιά, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Υιοθετήθηκαν μεν νόμοι για την αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος ασύλου και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα για να υπάρξει συμμόρφωση με τα πρότυπα ανθρωπίνωνδικαιωμάτων, καθώς η χώρα έχει δεχτεί οξεία κριτική από πολλούς φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πιο πρόσφατη τη δήλωση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. ότι  μπορεί να παραβιαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο εάν αυτοί επιστραφούν στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία αναμόρφωσης του συστήματος ασύλου της ώστε να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, συμπληρώνοντας «Όμως ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης του ασύλου δεν αποτελεί πανάκεια. Σε καιρούς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης συνηθίζεται ν να αναζητούν ορισμένοι αποδιοπομπαίους τράγους, και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση της κατάστασης από ακραίους κύκλους». «Η πολιτεία και η ελληνική κοινωνία πρέπει να δείξουν μηδέν ανοχή στη ρατσιστική βία», συμπλήρωσε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Σ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου