Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Περί επιστροφής στις πλατείες


To κίνημα της πλατείας -το Αγανακτισμένοι έχει γίνει πολύ mainstream- επιστρέφει σήμερα στις... επάλξεις, με πρώτο στόχο να μετρήσει τις δυνάμεις του.


Η προσέλευση του κόσμου θα κρίνει από μόνη της την πορεία του κινήματος, αν και το μεγαλύτερο στοίχημα αποτελεί η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Μία Διεθνή Έκθεση η οποία φέτος αναμένεται να συγκεντρώσει περισσότερους διαδηλωτές από ποτέ. Το κίνημα των πλατειών λοιπόν θα κάνει μία καταμέτρηση δυνάμεων πριν τη... μεγάλη μάχη. Η σημερινή ημέρα δεν επιλέχτηκε τυχαία για ανασυγκρότηση.

Αποτελεί την ημερομηνία ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ από τη μία και από την άλλη την ημερομηνία της Επανάστασης του 1843. Όταν στο στόχαστρο δεν ήταν η κυβέρνηση όπως σήμερα, αλλά το παλάτι. Η εξέγερση οδήγησε στην παραχώρηση συντάγματος από τον Όθωνα και στην μετάβαση στην συνταγματική μοναρχία.

Που βαδίζει λοιπόν το κίνημα της πλατείας; Μία συζήτηση με τον Μανώλη Γλέζο είναι πάντα χρήσιμη, οποιοδήποτε κι αν είναι το θέμα της. Πρόκειται για έναν άνθρωπο-θαύμα με απίστευτη διαύγεια πνεύματος και τρομερά διευρυμένα πεδία γνώσεων. Συζητώντας λοιπόν μαζί του για το θέμα του εξέφρασα τον προβληματισμού για το απολιτίκ στοιχείο του όλου εγχειρήματος και την έλλειψη ιδεολογιών, οι οποίες θα μπορέσουν να κρατήσουν το κίνημα στα δύσκολα, να το προφυλάξουν κυρίως από τον κακό του εαυτό.

Ο Γλέζος με διόρθωσε, τονίζοντας πως κατά την άποψή του η αναζήτηση της άμεσης Δημοκρατίας και οι συνελεύσεις της πλατείας εξαλείφουν από μόνες τους όλα τα απολιτίκ στοιχεία. Τόνισε πως η Άμεση Δημοκρατία αποτελεί από μόνη της μια ισχυρή ιδεολογική βάση, πάνω στην οποία θα μπορέσει να οικοδομηθεί το κίνημα, το οποίο ωστόσο είναι ακόμα σε πρώιμη μορφή και πρέπει να δούμε και να βοηθήσουμε την εξέλιξή του.

Πολλοί έσπευσαν να χλευάσουν την απόσυρση του κόσμου τον Αύγουστο και την επιστροφή από Σεπτέμβρη, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Ένα κίνημα χωρίς μαζικότητα αποτελεί μία ενοχλητική μύγα, η οποία συνθλίβεται με συνοπτικές διαδικασίες. Οπωσδήποτε ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και μακρύς, θέλω να ελπίζω όμως ότι το κίνημα θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο φέτος, έτσι ώστε να παίξει τον δικό του ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι λόγω των αγανακτισμένων– δεν άντεξα!- βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν άνθρωποι για πρώτη φορά στη ζωή τους. Αυτό και μόνο του είναι σημαντικό. Καλή αρχή!

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου