Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Χούντα είναι, θα περάσει

Σε απίστευτες δηλώσεις, που παραπέμπουν σε άλλες μελάνες για την Ελλάδα εποχές, προχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Κοκολάκης, με αφορμή την έρευνα, που διεξήγαγε ο οργανισμός «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα κατά του ρεπόρτερ Μανώλη Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του από κροτίδα κρότου λάμψης, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 15ης Ιουνίου στο Σύνταγμα.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, ο άνθρωπος δηλαδή που θεωρητικά είναι επιφορτισμένος με την ενημέρωση και τη διευκόλυνση του έργου των αρμόδιων συντακτών, ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι όλοι οι δημοσιογράφοι αποτελούν «εν δυνάμει στόχους» των αστυνομικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, τους προειδοποίησε να αποφεύγουν να έρχονται σε αντιπαράθεση με τα αστυνομικά όργανα ή να αποκρύπτουν την ιδιότητα τους καθώς η παρουσία τους μπορεί να θυμίσει στον αστυνομικό συναισθηματικά καταστάσεις και περιπτώσεις όπου θεώρησε ότι έτυχε άδικης μεταχείρισης από τα Μέσα Ενημέρωσης και να… δράσει ανάλογα!!! Άρα, σύμφωνα με τη λογική του κ. Κοκολάκη, οποιοσδήποτε κατά το παρελθόν έχει πέσει άδικα θύμα αστυνομικής βίας, κάθε φορά που βλέπει αστυνομικό διαθέτει το άλλοθι να πράξει ανάλογα, «σπάζοντας» τον, για παράδειγμα, στο ξύλο.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. δεν σταμάτησε εκεί άλλα χαρακτήρισε «παρεξηγήσεις και λάθη» τις βίαιες και απρόκλητες επιθέσεις αστυνομικών εναντίον δημοσιογράφων, αναφερόμενος προφανώς και στην… κατά λάθος ρίψη βομβίδας κρότου λάμψης εναντίον του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου, την ώρα που απλά κάλυπτε το ρεπορτάζ που του είχε ανατεθεί. Στη συνέχεια, σε πατερναλιστικό ύφος ο κ. Κοκολάκης κρίνει την επιλογή κάποιου να γίνει δημοσιογράφος, αναφέροντας ότι «η επιλογή να γίνει κανείς δημοσιογράφος, όπως και εκείνη να γίνει αστυνομικός, ενέχει κινδύνους. Κάθε πρόσωπο που πηγαίνει σε ένα πεδίο βίαιων πράξεων γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει αντικείμενο βίαιων επιθέσεων. Είναι κάτι που πρέπει να δεχτεί κανείς. Οι 126 αστυνομικοί αποδέχτηκαν τα τραύματά τους σαν μέρος των κινδύνων του επαγγέλματος».

Ο κ. Κοκολάκης μάλλον ξεχνάει ότι ο έλληνας δημοσιογράφος δεν ασκεί το επάγγελμα του στη Λιβύη ή στο Αφγανιστάν αλλά στην Ελλάδα, σε μια χώρα –θεωρητικά έστω- ελεύθερη και δημοκρατική, όπου η καθημερινή προσωπική και επαγγελματική ζωή των κατοίκων της θα έπρεπε να κυλάει υπό ένα ασφαλές καθεστώς και όχι σε ένα περιβάλλον κινδύνων, στους οποίους αναφέρεται ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Και φυσικά ξεχνάει ότι το αντικείμενο του επαγγέλματος ενός αστυνομικού των ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, το οποίο -όπως δηλώνουν και τα αρχικά των υπηρεσιών- είναι η (βίαιη) καταστολή του πλήθους, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με το αντίστοιχο ενός δημοσιογράφου, του οποίου πρωταρχική επιδίωξη είναι η ενημέρωση του κοινού.

Οι δηλώσεις του κ. Κοκόλακη δείχνουν να μην είναι καθόλου τυχαίες καθώς έρχονται σε μια «ύποπτη» χρονική συγκυρία, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις με τις ενέργειες τους σε όλες σχεδόν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα μετά το καλοκαίρι, μοιάζουν να χρησιμοποιούνται σαν κυβερνητικό όπλο για την αποτροπή σημαντικών κινητοποιήσεων, αντίστοιχων με εκείνων του περασμένου Μάιου – Ιουνίου. Μάλλον, οι επιτελείς της αστυνομίας και οι κυβερνητικοί εντολείς τους εκτός από το ότι δε θέλουν να γεμίσει και πάλι η πλατεία Συντάγματος από διαμαρτυρόμενους πολίτες, φαίνεται ότι τώρα αναζητούν τρόπους να αποθαρρύνουν και τους δημοσιογράφους από το να καλύπτουν και να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες τους. Σημειώνεται, ότι η δήλωση του εκπροσώπου τύπου της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε ήδη την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Σ. Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου