Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Aντί αφιερώματος...

Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο και ωραίο αφιέρωμα για την σημερινή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Αντ` αυτού, επιλέγουμε την προβολή ενός ντοκιμαντέρ, την μεταφορά στις οθόνες του βιβλίου της Ναόμι Κλάιν «Το Δόγμα του Σοκ».


Το έργο του βρετανού Μάικλ Γουίντερμποτομ εξηγεί αναλυτικά το πως η επιβολή σοκ σχετίζεται με το ελεύθερο πεδίο για την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πρακτικών σε οικονομίες χωρών, οι οποίες ανεξαιρέτως έχουν καταστροφικές συνέπειες. Αναλύει τον καπιταλισμό της καταστροφής, μία νέα οικονομία με πρώτη ύλη τον φόβο και εξηγεί πως μετά την επίθεση της 9/11 η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ ξεπέρασε σε κέρδη μαζί αυτές του Χόλιγουντ και της μουσικής.

Το Δόγμα του Σοκ ορίζεται από την Ναόμι Κλάιν ως:  Η συστηματική λεηλασία της δημόσιας σφαίρας μετά από κάποια καταστροφή. Από τις χούντες της λατινικής Αμερικής μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αυτή η καταστροφή μπορεί να αποτελεί έναν πόλεμο οποίος έχει επιβληθεί προκειμένου να γίνει αυτή η λεηλασία, η ακόμα και φυσικές καταστροφές όπως αυτές του τυφώνα Κατρίνα στην Νέα Ορλεάνη και του τσουνάμι στη Σρι Λάνκα, όπου δεν επέτρεπαν στους κάτοικους να επιστρέψουν μέχρι στα συντρίμμια των σπιτιών τους να κατασκευαστούν τεράστιες τουριστικές μονάδες.

Aκολουθεί ολόκληρο το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους:

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου