Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τα κλασσικά εικονογραφημένα της αντίστασης

Ένα εξώφυλλο κόμικ που απευθύνεται σε παιδιά με ένα χαμογελαστό αγόρι ζωσμένο με εκρηκτικά δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο. Ο Αιγύπτιος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Αχμέντ Ζαγκούλ το χρησιμοποιεί όχι για να προάγει τη βία, αλλά για να προωθήσει την λογοτεχνία της αντίστασης.


Έχοντας ήδη αντλήσει έμπνευση από τις ισραηλινοαραβικές μάχες και τον αγώνα των Παλαιστίνιων, ο Ζαγκούλ ετοιμάζεται να επικεντρωθεί στη χώρα του, προκειμένου μέσω του κόμικ να ενημερώσει για το μαζικό κίνημα που εκθρόνισε τον Χόσνι Μουμπάρακ μετά από τρεις δεκαετίες.

Ο Ζαγκούλ τονίζει ότι τα κόμικ του δεν ενθαρρύνουν την βία στα παιδιά, αλλά τα εισάγουν στην λογοτεχνία της αντίστασης, την οποία θεωρεί πολύ σημαντική για την επόμενη γενιά, που θα αναλάβει θέσεις-κλειδιά στη χώρα. "Έχουμε συνηθίσει τα παιδιά να παίζουν στους κήπους, να γελούν και να είναι γενικά σε ειρήνη. Αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι υπάρχει πόλεμος και τρόμος. Και η ιστορία του πολέμου και του τρόμου είναι ισχυρή", τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο Μικρός Επαναστάτης αποτελεί ένα από τα έξι βιβλία που θα εκδοθούν τον Φεβρουάριο, στην επέτειο της εξέγερσης και διηγείται την ιστορία του μικρού Γιασίν, ο οποίος αποφασίζει να κατέβει στην πλατεία Ταχρίρ και να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες. "Θα πάω στην επανάσταση! Όπου όλοι φωνάζουν δυνατά και μιλούν με φωνές σαν κεραυνούς. Στον κόσμο που θέλει να ανατρέψει το καθεστώς!", διηγείται ο Γιασίν στη μικρή του αδερφή και αφού φτιάχνει ένα πλακάτ με το οποίο απαιτεί δικαιοσύνη, ισότητα και εξάλειψη στης φτώχιας συνεχίζει, πριν κατέβει στις πορείες όπου ελεύθεροι σκοπευτές σημαδεύουν τον κόσμο και τον πνίγουν στα δακρυγόνα: "Η καρδιά μου ήταν μαζί τους εκείνη την κρύα νύχτα, όπου τρυπούσαν τα σώματά τους για να βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα μας, για να εξωθήσουν τον δικτάτορα που την κατέστρεψε στη φυγή.

Ο Ζαγκούλ, ο οποίος έχει βραβευτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, υποστηρίζει ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρά τις αρχές της δημοκρατίας, προκειμένου να βοηθήσουν στο μέλλον στη δημιουργία μιας καλύτερης Αιγύπτου. Και η έμπνευσή του προέρχεται από την πραγματικότητα. Όταν είδε παιδιά, μαζί με τον 14χρονο γιο του να οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν μαζί με τον απλό κόσμο τις δυνάμεις του Μουμπάρακ. όταν τους είδε να φτιάχνουν αυτοσχέδια όπλα, όπως μολότοφ από άδεια μπουκάλια pepsi και να αντιπαραθέτουν ξύλα και πέτρες στους στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, που δεν δίσταζαν να πυροβολούν στο ψαχνό ακόμα και παιδιά.

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου