Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

«H πίεση βολεύει την κυβέρνηση»

Mία ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο θέμα της κρίσης στην Ελλάδα έκανε ο ανταποκριτής του γερμανικού περιοδικού Spiegel στην Ελλάδα, Φέρρυ Μπατζόγλου, ο οποίος τόνισε ότι η πίεση που ασκείται από την Τρόικα ουσιαστικά βολεύει την κυβέρνηση, προκειμένου να περάσουν τα μέτρα πιο εύκολα.

Υποστήριξε επίσης, σύμφωνα με τις επαφές και το ρεπορτάζ του, ότι η έκτη δόση θα δοθεί, ωστόσο το θέμα που πρέπει να απασχολεί τους πολίτες είναι η ανυπαρξία της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί ουσιαστικά μαριονέτα των υπολοίπων.

Μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του gazzetta.gr, ο Μπατζόγλου υποστήριξε:«Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, είναι πολύ κρίσιμες οι μέρες που διανύουμε, το έχει καταλάβει και ο κάθε σκεπτόμενος και μη πολίτης που βρίσκεται εντός της χώρας. Πρέπει να μελετήσουμε και τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση είναι σε πολύ μεγάλη πίεση, παίζεται όμως και ένα παιχνίδι, σχετικά με το πόσες μέρες έχει η Ελλάδα χρήματα για να πληρώσει μισθούς συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις. Πιστεύω ότι σε ανώτατο επίπεδο, επίπεδο πρωθυπουργού και στενού περιβάλλοντος στην κυβέρνηση, υπάρχει μια στρατηγική για να κρατήσει ψηλά την πίεση, επειδή η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή όσον αφορά την έκτη δόση. Τις επόμενες μέρες, όλον τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο το ελληνικό κράτος δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Χρεοκοπία σημαίνει ότι δεν πληρώνεις κάποιο ομόλογο που λήγει και ότι προκύπτουν στάσεις πληρωμών. Η Ελλάδα για καλή μας τύχη δεν έχει αυτό το πρόβλημα γιατί δεν λήγει κανένα ομόλογο. Αυτό σημαίνει ότι χρεωκοπία βάση ορισμού, αυτό το πιστωτικό γεγονός, δεν υφίσταται τον Οκτώβρη και τονΝοέμβρη για τον απλούστατο λόγο ότι δεν λήγει κανένα ομόλογο. Για αυτό το λόγο παίζεται ένα παιχνίδι, για να αυξηθεί η πίεση προς το εσωτερικό, πχ τους υπουργούς που διαφωνούν για τα μέτρα. Κρατιέται μία πίεση στο μάξιμουμ, για να  μπορέσει να βάλει την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, τους πολίτες, τους αγανακτισμένους κ.ο.κ τέτοια πίεση, ώστε να περάσουν αυτά τα μέτρα».

Σχετικά με το άμεσο μέλλον, πρόσθεσε: «Αυτά που βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια σε ότι αφορά την Ελλάδα αλλά και γενικότερα το ευρώ είναι πρωτόγνωρα πράγματα. Αν ρωτήσετε 100 οικονομολόγους για το τι προβλέπουν για τις επόμενες μέρες θα ακούσετε 100 διαφορετικές εκδοχές σαν απαντήσεις. Εγώ είμαι δημοσιογράφος, δεν κάνω προβλέψεις κατ` επάγγελμα, δεν είμαι... μετεωρολόγος. Πιστεύω όμως ότι οπωσδήποτε δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος, η έκτη δόση θα δοθεί, για αυτό εξήγησα και το παιχνίδι τακτικής. Το θέμα μακροπρόθεσμα δεν είναι αυτό όμως. Δεν  μπορούμε να κοιτάμε μόνο τη δόση. Αυτό που λείπει είναι ότι ενώ οι έξω και πρωτίστως οι Γερμανοί που έχουν πάρει την πρωτοβουλία σε σχέση με όλο αυτό που παίζεται στην Ευροζώνη, η Ελληνική κυβέρνηση φαίνεται τελείως αμήχανη, δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία ,δεν κάνει παιχνίδια η ίδια με ποδοσφαιρικούς όρους.

Όλα τα σενάρια υπάρχουν μόνο απ` έξω. Η ελληνική πλευρά δεν έχε ούτε ένα σχέδιο β` ούτε ένα γ`. Καλά καλά δεν μπορεί να εκτελέσει ένα σχέδιο α`, το οποίο της σερβίρεται απ` έξω και της λένε ότι πρέπει να υλοποιηθεί. Υπάρχουν θέματα δημοκρατίας και εθνικής ανεξαρτησίας. Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί το λένε ανοιχτά ότι πρέπει να παραχωρήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα και εθνική ανεξαρτησία για ένα διάστημα, φοβούμαι όμως ότι αυτό θα κρατήσει πολύ και θα έχει πολλές σοβαρές επιπτώσεις για μία χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που εμείς ως Έλληνες και η κυβέρνηση που έχει την εξουσία πρέπει να σκεφτεί αυτά τα πράγματα. Έχει χάσει την μπάλα η κυβέρνηση τελείως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου