Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Χίλιοι Παλαιστίνιοι για έναν λοχία

Επετεύχθη τελικά, έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, η πολυαναμενόμενη συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία για την απελευθέρωση του ισραηλινού λοχία Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος συνελήφθη στη Γάζα πριν από πέντε χρόνια, θα απελευθερωθούν περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι που κρατούνται από το Ισραήλ κατηγορούμενοι για στρατιωτική δράση.




Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Σαλίτ θα επιστρέψει στην πατρίδα του εντός ολίγων ημερών, ενώ ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μασάαλ, ο οποίος παρουσίασε τη συμφωνία ως παλαιστινιακή νίκη, δήλωσε ότι οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα ελευθερωθούν εντός δύο μηνών.

Δεδομένης της ιδιαίτερα τεταμένης σχέσης μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Παρόλο που συνεχίζει μια παράδοση δεκαετιών, αυτή η πρακτική έχει δεχτεί έντονη κριτική στο Ισραήλ, καθώς φέρνει τους ιθύνοντες στη δύσκολη θέση να αποφασίσουν μεταξύ τού να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ενός στρατιώτη και το ρίσκο ότι οι απελευθερωμένοι παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν σε στρατιωτική δράση η οποία μπορεί να κοστίσει περισσότερες ζωές.

Στην προκειμένη περίπτωση, 1.000 άντρες κρατούμενοι και 27 γυναίκες, πρόκειται να αποκτήσουν και πάλι την ελευθερία τους , οι πρώτοι 450 την επόμενη εβδομάδα και οι υπόλοιποι εντός δύο μηνών.

Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται και 315 κρατούμενοι οι οποίοι εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν καταδικαστεί για επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο ισραηλινών πολιτών.

Η απόφαση του Νετανιάχου να δεχτεί τη συμφωνία αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της Γάζας, καθώς δίνει στην Χαμάς επιπλέον δύναμη έναντι του πιο μετριοπαθούς προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

(πηγή: Το Βήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου