Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Εμείς γίναμε… Ελλάδα

9.111 χιλιόμετρα. Τόση είναι η οδική απόσταση μεταξύ της πρωτεύουσας της Δανίας, Κοπεγχάγης και της αντίστοιχης της Ινδίας, Νέο Δελχί. Απόσταση διόλου ευκαταφρόνητη , ακόμα και για τον πιο ριψοκίνδυνο ταξιδιώτη. Ακόμα και έτσι, όμως, οι χιλιάδες των χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δυο χώρες δε συγκρίνονται με τίποτα με τη χαώδη διαφορά μεταξύ της σημερινής εικόνας της Ελλάδας και των όσων χαρμόσυνων έταζε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προτού αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν δύο ακριβώς χρόνια.


Τότε, δηλαδή, που μιλώντας σε μια από τις δεκάδες πανηγυρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις του και ανάμεσα σε άλλες «αισιόδοξες» ατάκες του τύπου «λεφτά υπάρχουν», υποσχόταν ότι η Ελλάδα θα γινόταν «Δανία του Νότου». Μόλις χθες, όμως, με μια ίδιου τύπου «παρομοίωση» ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι «δε θα γίνουμε Ινδία», ως μια προσχηματική πρώτη αντίδραση στην Τρόικα, η οποία δρώντας πλέον ανεξέλεγκτη και ζητώντας «γη και ύδωρ» από τον Ελληνικό λαό, απαίτησε να καταργηθεί (και τυπικά) η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και να μειωθούν περαιτέρω οι κατώτατοι μισθοί των 600 και 700 ευρώ!

Η σύγκριση, ωστόσο, του αγαπητού ΓΑΠ με την ασιατική χώρα ήταν τουλάχιστον άστοχη. Μάλλον, κανείς δεν έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι η Ινδία, που έμμεσα φωτογράφησε ως υποανάπτυκτη, εξελίσσεται σε οικονομική υπερδύναμη, στα πρότυπα της γειτονικής της Κίνας. Ούτε του υπενθύμισαν ότι, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Ινδική οικονομία αναπτύσσεται με φρενήρεις ρυθμούς και το 2013 αναμένεται ότι οι αναπτυξιακοί της ρυθμοί θα ξεπεράσουν αυτούς της Κίνας. Ξέχασαν, επίσης, να του αναφέρουν το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία για τα επόμενα 25 χρόνια. Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου προφανώς ξεχνά ότι η Ινδία είναι μια χώρα που έχει αναπτύξει δικό της πυρηνικό αλλά και διαστημικό πρόγραμμα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που, υπό τους φόβους ενός παγκόσμιου οικονομικού κραχ, όλες οι μεγάλες κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν πέσει πάνω από τη χώρα μας, προκειμένου να τη σώσουν από τη χρεωκοπία, με τους επικεφαλής προέδρους και πρωθυπουργούς τους, αν και δεν το διατυπώνουνε επακριβώς, να εύχονται «να μην γίνουμε Ελλάδα». Ο κ. Παπανδρέου της προεκλογικής Δανίας και της μετεκλογικής Ινδίας, δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει αυτό που ο όλος ο υπόλοιπος κόσμος έχει ήδη κάνει: ότι εμείς «καταφέραμε» να γίνουνε… Ελλάδα!

Σ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου