Ενα από τα βασικά επιχειρήματα των ξενοφοβικών τάσεων που κατά καιρούς πλημμυρίζουν την ελληνική κοινωνία και δίνουν υπόσταση σε ακραίες απόψεις, είναι η αρνηση προσαρμογής των μεταναστών στην χώρα που τους υποδέχεται, καθώς και τα «προβλήματα υγείας», που απειλούν την δημόσια υγεία.
Τα συμπεράσματα της τελευταίας πανελλαδικής έρευνας σχετικά με την ψυχοκοινωνική προσαρμογή των μεταναστών στην χώρα μας, έρχονται για να αποδείξουν το ακριβώς αντίθετο. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" (07/08), διεξήχθη από τον Τομέα Ψυχολογίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελέτης της Μετανάστευσης και Διασποράς του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το Ινστιτούτου Μετανάστευσης Πολιτικής και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης και από Εθνικούς Πόρους και αφορά 1843 μετανάστες από 35 χώρες.
Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, 7 στους 10 μετανάστες εμφανίζουν ικανοποιητικό εισόδημα, καλές συνθήκες κατοικίας, λίγα προβλήματα γενικής υγείας και γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα. 7 στους 10 προσπαθούν επαρκώς να συνδυάσουν την κουλτούρα της χώρας καταγωγής τους με τα πολιτισμικά στοιχεία της δεύτερης πατρίδας τους και όχι να... επιβληθούν στη χώρα που τους φιλοξενεί. Βάσει της έρευνας, μόνο το 16%, δηλαδή λιγότεροι από 2/10 δίνουν προτεραιότητα στην χώρα προέλευσης τους και οι συγκεκριμένοι έχουν προβλήματα στην αποδοχή από τους ίδιους τους συμπατριώτες τους, λόγω του ότι αποτελούν τροχοπέδη στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.
Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί ένα δυνατό αντιστάθμισμα στην αντιμεταναστευτική προπαγάνδα και στην κινδυνολογία, η οποία τις περισσότερες φορές πηγάζει από τους… από πάνω. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι Έλληνες επιστήμονες που "έτρεξαν" την έρευνα, "Οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις χρειάζεται να λάβουν υπόψη το θετικό προφίλ που προκύπτει από το συνδυασμό των πολιτισμικών στοιχείων της χώρας προέλευσης και της χώρας υποδοχής, αποφεύγοντας την αλλοτριωτική αφομοίωση αφ` ενός και τον κοινωνικό αποκλεισμό αφ` ετέρου", δείχνοντας έτσι τον δρόμο σε πολιτικούς και πολίτες.
Θ.Σ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου