Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Ζήτω τα εργοστάσια λιγνίτη!


Το γνωστό σε όλους από τις περιπέτειες του ήρωα κόμικ Αστερίξ γαλατικό χωριό, το οποίο αντιστεκόταν με σθένος στην ρωμαϊκή κατοχή, πέρα από το αντιστασιακό του πνεύμα, είχε ένα ακόμα γνώρισμα που το έκανε να ξεχωρίζει. Την χοντροκεφαλιά των κατοίκων του, οι οποίοι, υπό τον φόβο μη τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, αρνούνταν να στρέψουν το κεφάλι αριστερά ή δεξιά ή να επιδείξουν οποιαδήποτε ανοχή σε νέα στοιχεία, ακόμα κι αν επρόκειτο να τους ωφελήσουν συλλογικά.



Η άποψη που έχει διαμορφωθεί για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειες σε κάποια μέρη της χώρας μας θυμίζει ακριβώς αυτό το "μην μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι". Πέρυσι, επιστρέφοντας από τις ισπανικές ακτές του Ατλαντικού στην Ανδαλουσία όπου αντίκρισα τεράστιες εκτάσεις με ανεμογεννήτριες ακριβώς πάνω από επιτυχημένες τουριστικά περιοχές, έπεσα πάνω σε ένα θέμα παριανής εφημερίδας η οποία έριχνε... κεραυνούς κατά των σχεδίων για χρησιμοποίηση ανεμογεννητριών στο νησί. Αναφερόταν στην… αισθητική υποβάθμιση των άγονων και ακαλλιέργητων τοπίων όπου προορίζονταν για να φιλοξενήσουν τις κατασκευές. Η ειρωνεία; Η συγκεκριμένη εφημερίδα είχε έδρα την Νάουσα, στην οποία βρίσκεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Φέτος, στο πανέμορφο χωριό της Αλυκής, ένα τεράστιο πανό στην είσοδο της πόλης τραβούσε τα βλέμματα των επισκεπτών. Πρόκειται για το πανό της φωτογραφίας, το οποίο αναγράφει: "Οχι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Πάρκων. Οχι στην αισθητική υποβάθμιση του τόπου μας". Το περιεχόμενό του είναι προπαγανδιστικό εν τη γενέσει του και σκοπεύει να προκαλέσει εντυπώσεις στον αμέριμνο επισκέπτη. Το "ανεξέλεγκτη" δεν προκύπτει από πουθενά καθώς ακόμα δεν έχει προχωρήσει ούτε... ελεγχομένη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με την "αισθητική υποβάθμιση" επιστρέφουμε στα προηγούμενα. Προφανώς οι άνθρωποι θεωρούν ότι τα Λαγκάδια και τα χέρσα χωράφια θα... υποβαθμιστούν από την χρησιμοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας Προφανώς, θα προχωρούν με το κεφάλι ψηλά, θεωρώντας ότι έκαναν το επαναστατικό χρέος τους απέναντι στην ασύμμετρη απειλή των διαβολικών ΑΠΕ, την ώρα που για τις κρατικές λεηλασίες και την πολιτικοοικονομική κρίση που βιώνουμε πέρα βρέχει.

Ας δούμε μία απλή περιγραφή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ή Ηπιων Μορφών Ενέργειες) από την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia: "Οι ήπιες μορφές ενέργειας (ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ή νέες πηγές ενέργειας, ή πράσινη ενέργεια) είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες, όπως ο άνεμος, η γεωθερμία, η κυκλοφορία του νερού και άλλες. Ο όρος «ήπιες» αναφέρεται σε δυο βασικά χαρακτηριστικά τους. Καταρχάς, για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση, όπως εξόρυξη, άντληση ή καύση, όπως με τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες πηγές ενέργειας, αλλά απλώς η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Δεύτερον, πρόκειται για «καθαρές» μορφές ενέργειας, πολύ «φιλικές» στο περιβάλλον, που δεν αποδεσμεύουν υδρογονάνθρακες, διοξείδιο του άνθρακα ή τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα, όπως οι υπόλοιπες πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα. Έτσι οι ΑΠΕ θεωρούνται από πολλούς μία αφετηρία για την επίλυση των οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Γη".

Με στάσεις σαν αυτή λοιπόν, ίσως εν τέλει να είμαστε άξιοι της μοίρας μας και καταδικασμένοι να ζούμε για πάντα υπό τις αναθυμιάσεις του λιγνίτη.

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου