Τον κώδωνα του κινδύνου για τοξικές ουσίες που περιέχονται σε μερικές πολύ γνωστές μάρκες ρούχων έκρουσε η Greenpeace, καλώντας τις να καθαρίσουν την παραγωγική τους διαδικασία από την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία τοξική ένωση.
Η σύγχρονη παραγωγική διαδικασία δεν κοιτά ούτε μάρκες, ούτε trends, ούτε στυλ. Η εύρεση εργατικών χεριών με αντάλλαγμα ένα κομμάτι ψωμί στις ασιατικές χώρες προτιμάται είτε λέγεσαι H&M είτε Lacoste και Ralph Lauren. Και οι αχόρταγες πολυεθνικές, βλέπουν ως απλούς αριθμούς όχι μόνο τους εργαζόμενους στα εργοστάσιά τους που βρίσκονται στις χώρες με ελλιπή νομοθεσία, αλλά όπως φαίνεται και τους καταναλωτές τους, πολλοί από τους οποίους, υπό τις προσταγές του politically correct καταναλωτισμού, ξοδεύουν σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν μία συγκεκριμένη φίρμα.
Η Greenpeace αναφέρει τις εταιρείες Nike, Puma, H&m, Lacoste κ.α. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, μέσα σε αυτές τις "άλλες" βρίσκονται και οι Lacoste, Calvin Clein και Converse. Από αυτές, μέχρι στιγμής μόνο η Puma και η Nike έχουν δεσμευτεί δημόσια ότι θα καθαρίσουν την παραγωγική τους διαδικασία. Οπως αναφέρει η Greenpeace: Από τα 78 δείγματα γυναικείων, αντρικών και παιδικών ρούχων που εξετάστηκαν, τα 52 βρέθηκαν να περιέχουν την τοξική ένωση αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη (ΝΕΡ) που χρησιμοποιείται στην παραγωγή και βαφή υφασμάτων. Οι ενώσεις αυτές, στη συνέχεια (όταν πλένουμε το ρούχο) απελευθερώνονται στο υδάτινο περιβάλλον και διασπώνται σε ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο υποπροϊόν, τη εννεϋλοφαινόλη (ΝΡ).
Η ΝΡ χαρακτηρίζεται ως ενδοκρινικός διαταράκτης: δηλαδή μιμείται ή μεταβάλλει τη δράση των ορμονών που υπάρχουν σε έναν οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο σε αυτόν όσο και στους απογόνους του! Ενδοκρινικοί διαταράκτες όπως η ΝΡ μπορούν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα, προκαλώντας ορμονικές διαταραχές και απειλώντας τη γονιμότητα, το αναπαραγωγικό σύστημα, ακόμα και την ανάπτυξη.
Θ.Σ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου