Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

"Αφουγκραστείτε" το ντόμινο



Στην εκπληκτική ταινία των αδερφών Γουατσόφσκι "V for Vendetta" τα γεγονότα που οδήγησαν στην πτώση του φαντασιακού δικτατορικού καθεστώτος στο Λονδίνο και στην κορύφωση με την ανατίναξη του κοινοβουλίου  είχαν την μορφή ντόμινο. Κάπως έτσι διαδραματίζονται τα πράγματα και στην real life "Grey Britain", όπου ο θάνατος του 29χρονου Μάικλ Ντούγκαν από πυρά αστυνομικών έχει οδηγήσει στο ξέσπασμα των πιο άγριων ταραχών τις τελευταίες δεκαετίες στο Νησί.

Τα επεισόδια αποτελούν την μία όψη του νομίσματος και όπως και στην περίπτωση του δικού μας Δεκέμβρη, ο θάνατος του 29χρονου αποτέλεσε την σπίθα που χρειαζόταν η βραδυφλεγής κοινωνική βόμβα για να εκραγεί. Στη συνοικία του Τότεναμ, όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια, οι καταγγελίες για ακραία αστυνομική βία από τις γκετοποιημένες και καταδικασμένες να ζουν στα όρια της ανέχειας κοινωνίες, κυρίως των μαύρων, προϋπήρχαν των επεισοδίων. Το ζήτημα είναι χωρίς αμφιβολία πρωτίστως κοινωνικό-πολιτικό.

"Πρόκειται για ανούσια, τυχοδιωκτική βία, τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο, Είναι απολύτως απαράδεκτο", υποστήριξε ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, αγνοώντας την κραυγή διαμαρτυρίας των ανθρώπων από τις φτωχογειτονιές. Φυσικά, τυχοδιωκτισμός υπάρχει και θα υπάρχει. Ο λύκος... στην αναμπουμπούλα χαίρεται και ακόμα και οι ίδιοι, οι περισσότερο «ανεξάρτητοι» αναλυτές δεν έχουν καταλήξει αν τα... εγκληματικά στοιχεία ξεκίνησαν τις ταραχές ή απλά συμπαρασύρθηκαν.

Αναμφίβολα ο τυχοδιωκτισμός και η άστοχη και ανεξέλεγκτη βία στιγματίζουν το κοινωνικό μήνυμα. Ωστόσο, οι πλαστικές σφαίρες -που η μητροπολιτική αστυνομία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει από σήμερα- και τέτοιους είδους εμπρηστικές δηλώσεις όπως του Κλεγκ, το μόνο που κάνουν είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Κι όλα αυτά, ενώ ανακοινώθηκε και ο πρώτος νεκρός από σφαίρες, με τις συνθήκες του θανάτου να μην έχουν ακόμα διαλευκανθεί. Ενα χρόνο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Λονδίνο και η Αγγλία στο σύνολό της δείχνει το άλλο της πρόσωπο. Το πρόσωπο που όλα αυτά τα χρόνια ήταν κρυμμένο στη "σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού".

Θ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου