Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Απόφαση-σταθμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το Ανώτατο  Δικαστήριο της Βολιβίας καταδίκασε πέντε ανώτατους αξιωματικούς του στρατού σε 10 με 15 χρόνια φυλάκιση, για τους θανάτους τουλάχιστον 64 ανθρώπων στις διαδηλώσεις του 2003. Τριετής φυλάκιση για δύο πρώην Υπουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που πολιτικό δικαστήριο στην χώρα της Λατινικής Αμερικής λαμβάνει τέτοιου είδους απόφαση για στρατιωτικούς παράγοντες, γεγονός που αποτέλεσε δικαίωση για τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και για την πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ότι τα δικαιώματά τους εν τέλει έχουν αξία.

Η υπόθεση του "Μαύρου Οκτώβρη"  αφορά των τραυματισμό περισσότερων από 400 ανθρώπων και των θάνατο τουλάχιστον 64 εξ αυτών, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη του Ελ Αλτο, ζητώντας να σταματήσει η εξαγωγή Φυσικού Αερίου προς τις ΗΠΑ μέσω λιμανιών στη Χιλή. Το μακελειό έχει περιγραφεί αρκετές φορές ως "γενοκτονία". Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε την έκδοση του πρώην Προέδρου Σάντζεζ ντε Λοζάδα καθώς και 7 πρώην Υπουργών, οι οποίοι εγκατέλειψαν την χώρα, με τον ντε Λοζάδα να παραιτείται από τη θέση του.

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου