Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Νοσταλγοί του Αδόλφου στα γήπεδα


Η άνθηση ακροδεξιών "ultranionalistic" στοιχείων σε χώρους οργανωμένων οπαδών ποδοσφαίρου δεν αποτελεί πλέον έκπληξη. Σε μικρές κοινωνίες όπως αυτές  των "πετάλων" των γηπέδων, όπου η οπαδική ταυτότητα κυριαρχεί των υπολοίπων, ακραία φαινόμενα πολιτικής και ιδεολογικής φύσεως είναι αρκετές φορές ανεκτά, προκειμένου να υπάρξει σύμπνοια και εν τέλει να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της νίκης της ομάδας. Φυσικά, αρκετές φορές έχουμε δει σε γήπεδα και συγκρούσεις οπαδών της ίδιας ομάδας, λόγω αυτών ακριβώς των διαφορών τους.


Η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός όμως γίνεται ακόμα περισσότερο ανησυχητική, με τις δύο πρόσφατες "καμπάνες" να προκαλούν  συναγερμό. Η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στα play off Europa League, Καρπάτι Λβιβ, διαθέτει έναν σημαντικό σκληρό πυρήνα νεοναζί  οπαδών, ο οποίος έκανε την παρουσία του αισθητή στο ματς με την Ντιναμό Κιέβου.

Εκεί όπου οπαδοί της ομάδας "σήκωσαν" πανό με τις προσωπογραφίες δύο Ουκρανών καταδοτών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, οι  οποίοι συνεργάζονταν με το Τρίτο Ράιχ και η δράση τους είχε οδηγήσει σε χιλιάδες εκτελέσεις, συλλήψεις και βασανισμούς. Αδιανόητο. Σαν να σηκώνουν για παράδειγμα οπαδοί ελληνικής ομάδας πανό με δοσίλογους γερμανοτσολιάδες! Και όταν κάποιος από
την ομάδα έτρεξε να κατεβάσει το πανό, λίγο έλειψε να μείνει εκεί από το ξύλο.

Από την άλλη, ομάδα οπαδών του ΑΠΟΕΛ, η οποία ταξίδεψε στην Κρακοβία για το ματς με την Βίσλα, επισκέφτηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς και απέτισε φόρο τιμής στους εξολοθρευτές Ναζί, αφήνοντας ένα κασκόλ με το σήμα του συλλόγου τους.

Σε αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα έντονο κύμα νοσταλγών του Αδόλφου. Βλέπουμε Ρώσους Νεο-ναζί να εξασκούνται στα δάση με Καλάσνικοφ και τον αρχηγό τους να μιλάει με περηφάνια για τα πιστεύω του σε διεθνή ΜΜΕ και να μην κινείται φύλο. Oι ακροδεξιές ιστοσελίδες πολλαπλασιάζονται και οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα, όπως άλλωστε και για τα χιλιάδες θύματα.

Από τη στιγμή λοιπόν που στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ,οι οποίες ουσιαστικά σταμάτησαν τους Ναζί, συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός Νεο-Ναζί σε όλον τον κόσμο, τα πράγματα είναι δύσκολα. Και πρέπει να αναζητηθούν οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τόσο πολύ κόσμο, που από ότι έχουν δείξει οι στατιστικές δεν βρίσκεται μόνο στα γήπεδα και μόνο περιθωριακός δεν μπορεί να θεωρηθεί, σε τέτοιου είδους πρακτικές. Πέραν από την πληγωμένη περηφάνια της πάλαι ποτέ πανίσχυρης Σοβιετικής Ενωσης, η ολιγαρχική οικονομία και τα συντρίμμια της Παγκοσμιοποίησης οδηγούν πολλές φορές σε ακραίες ιδεολογίες και λανθασμένες αντιδράσεις, προς επίσης λανθασμένους αποδέκτες.

Όπως και να έχει το πράγμα, κάποια στιγμή η ανοχή στους οπαδούς του Αδόλφου -όχι μόνο στα γήπεδα- πρέπει να σταματήσει και για να συμβεί αυτό χρειάζεται συντονισμένη δράση από όλους τους αρμόδιους φορείς. Και πρώτα από όλα οι σύλλογοι και το ίδιο το οπαδικό κίνημα, οφείλουν να τους απομονώσουν.

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου