Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Εμβαθύνοντας στο κίνημα των ultras


Η Ιταλία αποτελεί την χώρα στην οποία άνθησε το οπαδικό κίνημα των ultras, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δειλά-δειλά την εμφάνισή του και στην χώρα μας, με παραλλαγές βέβαια από το ιταλικό.


Τι άκριβως όμως είναι οι ultras και ποια είναι η σχέση τους με πολιτικοκοινωνικά φαινόμενα και ιδεολογίες; Μία πλήρη απάντηση μπορεί κανείς να πάρει από το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα-ερευνητή Σεμπαστιάν Λουί με τίτλο "Το φαινόμενο των Ultras στην Ιταλία - χρονικό του κινήματος των οπαδών Ultras 1968-2009", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απρόβλεπτες.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στην Ελλάδα θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου στον χώρο πολιτισμού @ρουφ-Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου στο Γκάζι και το παρών θα δώσει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Οπως αναφέρει δελτίο Τύπου της ελληνικής έκδοσης: Στην Ιταλία, το πάθος για το ποδόσφαιρο δεν χρειάζεται πια αποδείξεις: το βεβαιώνουν τα πλήθη των «τιφόζι», η ατμόσφαιρα στα γήπεδα, αλλά και τα βίαια επεισόδια που χαρακτηρίζουν τις ημέρες που έχει αγώνα.

Οι πρώτοι ultras εμφανίζονται στην ιταλική χερσόνησο το 1968. Σε αντίθεση με άλλους οπαδούς, οι ultras συμμετέχουν ενεργά στο παιχνίδι υποστηρίζοντας την ομάδα τους σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης. Έχουν πανό για να οριοθετούν την περιοχή τους και χρησιμοποιούν αφειδώς σημαίες και καπνογόνα, συνθέτοντας αληθινά πολύχρωμα θεάματα που εκτυλίσσονται παράλληλα με τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Κυρίως, όμως, δεν διστάζουν να έρχονται σε βίαιες συγκρούσεις με τους ultras των αντιπάλων ομάδων. Το φαινόμενο αναπτύχθηκε γοργά, υπερβαίνοντας μάλιστα το ιταλικό πλαίσιο και λειτουργώντας ως πηγή έμπνευσης για τους οπαδούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Sébastien Louis διεξάγει εδώ και πολλά χρόνια έρευνες πεδίου στα ιταλικά γήπεδα. Εδώ σκιαγραφεί το συναρπαστικό πορτρέτο ενός κινήματος που αντανακλά την εξέλιξη της πολιτικής και κοινωνικής σκηνής στην Ιταλία, χωρίς όμως ν’ ανάγεται σε αυτή. Η ματιά που ρίχνει στο φαινόμενο των ultras μάς οδηγεί πολύ πέρα από τα αναγωγιστικά κλισέ περί βίας και πολιτικού εξτρεμισμού μέσα στα γήπεδα. Αποκαλύπτει τις διαφορετικές φάσεις του από το ξεκίνημά του, τις εσωτερικές εντάσεις του, αλλά
και τα πιο βαθιά και κρυφά κίνητρά του.

Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο Αλφειός, Χαρ. Τρικούπη 22, Αθήνα, 106 79, τηλ.: 210 36 23 09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου