Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Η θανατική ποινή ζει και βασιλεύει

H θανατική ποινή δηλώνει ξανά "παρών" και στην Ινδία, όπου τρεις άνδρες θα οδηγηθούν στην αγχόνη στις 9 Σεπτέμβρη, κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού της χώρα, Ραζίφ Γκαντί.


Παρόλο που στην ασιατική χώρα η θανατική ποινή δεν είναι τόσο διαδεδομένη (τελευταία περίπτωση το 2004), οι εκτελέσεις έρχονται για να δείξουν στην διεθνή κοινότητα ότι η οικονομική και παραγωγική ευμάρεια δεν αφήνουν πίσω παλιές συνήθειες και δεν σταματούν τις καταπατήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ο Γκαντί δολοφονήθηκε με επίθεση αυτοκτονίας στις 21 Μαΐου του 1991 από την αυτονομιστική οργάνωση «Οι απελευθερωτικές Τίγρεις του Ταμίλ Εελάμ» και σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο λόγος ήταν η απόφαση του Γκαντί να στείλει στρατιωτική δύναμη για τη διατήρηση της ειρήνης στη Σρι Λάνκα, δύναμη η οποία προχώρησε σε ωμότητες.

Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται για ηθική αυτουργία, καθώς ο πρόεδρος της χώρας αρνήθηκε την χάρη που του ζήτησαν, προκειμένου η ποινή τους να μετατραπεί σε φυλάκιση. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις συγγενών, οι απαραίτητες αποδείξεις ποτέ δεν βρέθηκαν και η καταδίκη στηρίζεται σε ψευδομαρτυρίες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τo 2010, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 527 εκτελέσεις σε τουλάχιστον 23 χώρες, χωρίς να προσμετρούνται σε αυτόν τον αριθμό οι χιλιάδες εκτελέσεις που πιστεύεται ότι  πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα, κατά την διάρκεια του χρόνου. Η συντριπτική  πλειοψηφία των εκτελέσεων έλαβε χώρα σε Κινα, Ιράν, Βορεια Κορέα, Υεμένη  και ΗΠΑ.

Η Ινδία έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε περίπτωση που το έγκλημα που την προκάλεσε σχετίζεται με κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, αλλά θα χρειαστούν πολλά βήματα ακόμα προκειμένου να καταργηθεί.

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου