Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ο Αλέξης της Χιλής

Την ώρα που στην Ελλάδα καταργούν το άσυλο και εισάγουν εκπαιδευτικούς νόμους με... αυτόματη εκτέλεση μετά την ψήφισή τους, η Χιλή βιώνει τον δικό της Δεκέμβρη, καθώς ο 14χρoνος Μανουέλ Γκουτιέρες Ρεινόσο υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του από σφαίρες αστυνομικών, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με κεντρικό άξονα την παιδεία.


Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από φοιτητές με κύριο αίτημα την δωρεάν παιδεία, ωστόσο σύντομα πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας, καθώς με τους φοιτητές ενώθηκαν χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές, αιτούμενοι συνταγματική αναθεώρηση, βελτιωμένο σύστημα συντάξεων, νέους εργατικούς νόμους καθώς και την απαραίτητη φορολογία ώστε το κράτος να είναι σε θέση να πληρώνει για την υγεία και την παιδεία.

Ο 14χρονος βρέθηκε νεκρός από σφαίρα στο θώρακα μετά από συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυροβολήθηκε από όπλο αστυνομικού. Η κυβέρνηση του Σαντιάγκο προσπαθεί να θολώσει το τοπίο κάνοντας λόγο για αδιευκρίνιστες συνθήκες, την ώρα που πασχίζει να μειώσει και την μαζικότητα των κινητοποιήσεων, κάνοντας λόγο για 50.000 διαδηλωτές, την ώρα που τα συνδικάτα μιλούν για 600.000. Σας θυμίζει κάτι;

Στο παράλληλο σύμπαν της Ελλάδας, η Αννα Διαμαντοπούλου τονίζει ότι έφτιαξε νόμο για 20 χρόνια και προτρέπει όποιον διαφωνεί να... πάει στο ΣτΕ. Ο… μνημονιακός νόμος, για τον οποίο συναίνεσαν για πρώτη φορά ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ πέραν της κατάργησης του ασύλου, προσπαθεί να περιορίσει τους αγώνες των φοιτητών.

Τόσο οι καθηγητές, όσο και οι φοιτητές ετοιμάζουν μεγάλες κινητοποιήσεις από Σεπτέμβριο, ενώ ο νόμος θα καταγγελθεί για αντισυνταγματικότητα. Με τις αναμνήσεις της αστυνομικής βίας στο Σύνταγμα να είναι ακόμα νωπές, ο συσχετισμός των όσων θα ακολουθήσουν με την περίπτωση του «Αλέξη της Χιλής» δεν μπορεί να αποφευχθεί, τουλάχιστον προς το παρόν νοερά. Ελπίζουμε να αποφευχθεί στους δρόμους.

Θ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου