Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Υπηκοότητα... όποτε μας συμφέρει


Πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας σήμερα, με την Ισπανία να έχει ξανά τον τίτλο του φαβορί για να το κατακτήσει. Μία Ισπανία, που στη σύνθεσή της έχει 6 NBAers, ανάμεσά τους και έναν πρώην "λαθρομετανάστη"*, ο οποίος απέκτησε μόλις φέτος την ισπανική υπηκοότητα.


Ο Σέρτζε Ιμπάκα, πάουερ φόργουορντ των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αποτελεί έναν πραγματικό… δυναμίτη, ο οποίος έχει "ατσαλωθεί" από τις συνθήκες της ζωής. Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σε μια οικογένεια με 13 παιδιά, έχοντας χάσει τη μάνα του στα 8 και έχοντας βιώσει τον βίαιο Δεύτερο Πόλεμο του Κονγκό, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ο Ιμπάκα έβρισκε στο μπάσκετ τη διέξοδο που του έδινε πίστη για τη συνέχεια.

 Ακόμα κι όταν χρειάστηκε να φύγει κακήν κακώς από τον τόπο του και να μείνει για τέσσερα χρόνια σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Ακόμα και όταν το καθεστώς φυλάκισε τον αντιφρονούντα πατέρα του. Στα 17 του, μετακόμισε μόνος στην Ισπανία με ενδιάμεσο σταθμό την Γαλλία, χωρίς να γνωρίζει ούτε λέξη από τη γλώσσα. Σιγά-σιγά, τα προσόντα του συγκέντρωσαν ένα... σμήνος αρπακτικών μάνατζερ που έβλεπαν ότι στην περίπτωσή του μπορούν να πετύχουν λαυράκι.

Μόλις φέτος, ο Ιμπάκα ορκίστηκε πίστη στο στέμμα προκειμένου να αποτελέσει μέλος των Φούριας Ρόχας στο Ευρωμπάσκετ. Είναι από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που η ξενοφοβία μετατρέπεται σε κολακεία, προκειμένου να ενισχυθεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μιας χώρας. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια χώρα όπως η Ισπανία, όπου οι νοσταλγοί του δικτάτορα Φράνκο είναι ακόμα αρκετοί και… αναγκάζονται να κάνουν τα στραβά μάτια. "To Σαν Σεμπαστιάν δεν ήταν Μαδρίτη, στην άγρια πρωτεύουσα δεν ήταν εύκολο να είσαι ξένος. Για πρώτη φορά στη ζωή του βίωνε τι σημαίνει ρατσισμός, οι γέροι στην πλατεία όπου οι Άγγλοι πήγαιναν να τα πιουν ήταν 100% φασίστες, υποστηρικτές του Φράνκο, που χαιρετούσαν χιτλερικά στο παιχνίδι Αγγλίας-Γερμανίας την ώρα που από τα μεγάφωνα ακουγόταν ο εθνικός ύμνος", έγραφε στο "Εργοστάσιο Ποδοσφαίρου" ο Τζον Κινγκ.

Οι κρίσεις αυτές των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, θυμίζουν έντονα την πάλαι ποτέ ένδοξη ελληνική άρση βαρών. Τότε, που ήταν... της μόδας ο ρατσισμός κατά των Αλβανών. Οταν όμως έπαιρναν με συνοπτικές διαδικασίες την ελληνική υπηκοότητα και έφερναν μετάλλια στη χώρα μας, οι Ελληναράδες πανηγύριζαν μαζί τους. Αποδείξεις του πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η ψευτό-ιδεολογία  του ρατσισμού, η οποία στις πρώτες ενδείξεις χρήματος ή δόξας, ηθελημένα υποχωρεί.

Θ.Σ

* Η λέξη «λαθρομετανάστης» πάντα θα χρησιμοποιείται σε εισαγωγικά, καθώς συμμεριζόμαστε την άποψη ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου